De fretten die verwend willen worden

Klik op het hartje voor de fretten die verwend willen worden

Verwende fretten

Klik op smiley voor de fretten die al verwend zijn door kerstmannen en kerstvrouwen

Sinds 2005 houdt Stichting De Fret elk jaar in december de Kerstactie.

Geschiedenis
Het oorspronkelijke idee van de Kerstactie komt uit Amerika. Daar is de Giving Tree al enkele jaren een feit. In Amerika is het steeds weer een succes, dus in 2005 was het tijd om ook in Nederland deze 'Giving Tree' voor fretten te introduceren.

Filosofie
Tijdens de Kerstactie is er speciale aandacht voor de honderden fretten die jaarlijks in Nederland in een opvang terechtkomen. Deze fretten worden om uiteenlopende redenen daar gebracht. Of binnengebracht, want regelmatig worden er fretten op straat gevonden. Of het nu vondelingen zijn of niet, deze dieren hebben allemaal een ding gemeen: ze verdienen het niet om 'afgedankt' te worden. Via de Kerstactie worden deze fretten niet alleen extra verwend, maar wordt er ook aandacht besteed aan de frettenopvangen. Want zij zijn het die niet alleen in december, maar gedurende het hele jaar vol liefde de fretten opvangen!

Vitamine L
Sommige fretten zijn in slechte conditie als ze in een opvang terechtkomen. Soms hebben ze dagenlang rondgezworven, maar het gebeurt ook dat ze niet de nodige (medische) verzorging hebben gekregen of op de juiste manier behandeld zijn. Deze dieren zijn vaak ziek en gestressed. Een opvang moet soms behoorlijk wat tijd, geld en Vitamine L(iefde) investeren om het dier weer op de been te helpen. En gelukkig doen ze dat ook! Belangeloos, vanuit de liefde voor de fret. Met als resultaat dat het grootste deel van de fretten een nieuw thuisje vindt. Andere fretten zijn soms niet meer of moeilijk nog te plaatsen. Dat zijn ook de fretten die tijdens de Kerstactie wat extra aandacht verdienen.

Met de Kerstactie willen we zowel de opvangfretten als de frettenopvangen een hart onder de riem te steken.

Stichting De Fret
Stephenie Baas, voormalig voorzitter van SDF, kende 'The Giving Tree' uit Amerika en had zich ooit al eerder afgevraagd 'of we er hier in Nederland niks mee konden doen'. Maar het bleek toen nog niet haalbaar en het idee werd afgeketst. In november 2005 opperde ze nogmaals het idee. Birgit, destijds algemeen bestuurslid, reageerde enthousiast. Dat moest toch haalbaar te maken zijn! De eerste stap was gezet: de intentie was er. Nu nog de uitvoering. Er werden lijntjes uitgegooid naar de diverse opvangen en op 1 december was het zover: de eerste Kerstactie was een feit. Nu nog afwachten hoe de 'frettenwereld' erop zou reageren, want was het niet 'te Amerikaans'?

En de reacties kwamen! Veel meer dan verwacht zelfs. Stephenie en Birgit, die de eerste Kerstactie co√∂rdineerden, werden overvallen door het aantal enthousiaste reacties. De stokjes zijn al geruime tijd overgedragen en momenteel zetten Minka en Marianne zich in voor een goed verloop van de Kerstactie. Ook zij maken zich geen zorgen over 'of ze de decemberdagen wel door zullen komen', want het aanvullen van de Kerstfretten en het zorgen dat de juiste fret het juiste cadeautje ontvangt, kost nog steeds veel tijd. Maar ze doen dit nog altijd met veel plezier en zijn onder de indruk van de vele enthousiaste kerstmannen en kerstvrouwen.  Nu wordt voor de viertiende  keer de Kerstactie opgezet. De opvangen en opvangfretten verdienen het om verwend te worden.

Wij zijn er klaar voor! Doet u weer mee?